Humanities Research Institution

Humanities Research Institution

16/03/2011 14:15:50

University of Sheffield, Humanities Research Institution, Douglas Knoop Centre.

The imaginatively designed Humanities conference and seminar facility combines the old and the new; restoring
the original Georgian architecture and creating a new flexible conference space, recessed into the ground so
that the two buildings sit comfortably side by side. The new Douglas Knoop centre has a flat lawned roof which
is designed to soften the presence of the contemporary structure and compliment the delicate neatness of the
existing Georgian architecture. The intensive lawned roof has a substrate depth of approximately 450mm which
is built on to a concrete roof. The aesthetics of the green roof are driven by function with passive ventilation
units radiating the area and a central circular glazed roof light present to allow light into the space below.
Seating areas are placed adjacent to ventilation units providing a social use for the garden.

The development has created an aesthetically pleasing, functional green roof which improved the functionality
of the building below while creating an attractive recreational space for the buildings users.

The Humanities building needed to expand on a limited space meaning that an innovative recessed design
could accommodate the new conference room, digital suite and seminar room without creating a cumbersome
extension. The roof was a key feature in the design, creating a usable garden space for social use and an
environmentally efficient roof construction.

Roof Type: Intensive Lawn / Roof Garden
Roof Size: 450m²
Roof System: Erisco Bauder
Main Contractor: William Birch and Sons
Roof Contactor: Malden Roofing
Architect: Bond Bryan Architects
Completed: May 2006


Return to Case Studies

Loading...